Ошибка
  • XML Parsing Error at 1:88. Error 9: Invalid character

Інформація для платників Единого Податку. Нові форми звітності з ПДВ.

09.02.2015 12:23 Карина
Печать PDF

 

ЄДИНИЙ ПОДАТОК:


- автоматичний перехід з 01.01.2015г. платників 4-6 груп єдиного податку (до 31.12.2014г.) на 3-ю групуЖодних заяв таким єдинникам до податкової подавати не потрібно. Відповідно до п. 4 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, ті, хто станом на 1 січня 2015 року працює в четвертій, пятій або шостій групах без власної участі, стануть єдинниками третьої групи з 1 січня 2015 року. До того ж ставку для них буде встановлено з урахуванням того, чи є вони платниками ПДВ.

Згідно з п. 293.3 ст. 293 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи встановлюється у розмірі:

- 2 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

- 4 відсотки доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

- нововведення по обов'язковому застосуванню РРО платниками єдиного податкуЗаконом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» планується ввести РРО для «єдиноподатників».

 


 

Зокрема, не застосовують реєстратори розрахункових операцій платники єдиного податку – фізичні особи першої, другої і третьої груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів у дрібнороздрібній торговельній мережі через засоби пересувної торгівлі.

Всі інші платники єдиного податку при здійсненні готівкових розрахунків зобов’язані застосовувати РРО. При цьому застосування РРО розпочинається: платниками єдиного податку третьої групи – з 1 липня 2015 року; платниками єдиного податку другої групи – з 1 січня 2016 року.

Звертаю вашу увагу, «єдинники» другої і третьої груп (крім тих, які здійснюють діяльність на ринках, продаж товарів дрібнороздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі) які з 1 січня 2015 року до 30 червня 2015 року почали застосовувати у власній господарській діяльності РРО, з дати такого застосування до 1 січня 2017 року звільняються від проведення перевірок з питань дотримання порядку застосування таких РРО.

- змінено критерії 1-4 груп платників єдиного податку: Нововведення для ФОП – «єдинників» з 2015 року

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Одеси нагадує, що з 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України №71-VIII від 28.12.2014 р. «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності».

Тобто,  з 2015 року передбачено всього чотири групи платників єдиного податку:

перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень;

друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб, обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20000000 гривень;

четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній звітний рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

- зменшення єдиного податку 3 групи до 2% + ПДВ і 4%

Ставки єдиного податку для першої та другої груп єдиного податку залежать від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року.

Ставки податку для третьої групи встановлені у відсотках до доходу :

- 2 % доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з Податковим кодексом України;

- 4 % доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування):

- для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також ріллі, сіножатей і пасовищ, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, які спеціалізуються на виробництві (вирощуванні) та переробці продукції рослинництва на закритому ґрунті, або надані їм у користування, у тому числі на умовах оренди) - 0,45;

- для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях,- 0,27;

- для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) - 0,27;

- для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях - 0,09;

- для земель водного фонду - 1,35;

Звертаємо увагу платників, що платники єдиного податку четвертої-шостої груп, які перебували на обліку в контролюючих органах до 1 січня 2015 року , з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи відповідно до норм глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України. збільшено річний обсяг доходу першої групи - до 300 000 грн., другої групи - до 1 500 000 грн. третьої групи - до 20 000 000 грн .; до четвертої групи тепер ставляться

Тенденція зростання надходжень єдиного податку до місцевого бюджету у 2015 році

від «спрощенців» Київського району м. Одеси зберігається

Про це повідомляє начальник Державної податкової інспекції у Київському районі м. Одеси Артур Свіжак і підтверджує свою думку цифрами. Так, у січні 2015 року від спрощенців Київського району до місцевого бюджету надійшло понад 7,3 млн. грн. єдиного податку. Це на 1,2 млн. грн. більше аналогічного періоду 2014 року, темп росту становить 118,7 %.

За аналітичними даними, нині перевиконання індикативних показників спостерігається як по юридичним особам-спрощенцям, так і по громадянам – суб’єктам підприємницької діяльності: перші сплатили до місцевої казни 724,8 тис.грн. або на 13,8 тис.грн. більше відповідного періоду минулого року.

Від спрощенців – ФОП надійшло 6,6 млн.грн., відповідно до аналогічного періоду минулого року надходження збільшились  більш ніж на 1,1 млн.грн., темп росту – 120,9%.

Для того, щоб підтримати взятий малим та середнім бізнесом високий темп наповнення бюджету, фахівці ДПІ у Київському районі м. Одеси докладають максимум зусиль щоб процес сплати податків був максимально зручним, комфортним, прозорим та таким, щоб сприяв залученню інвестицій в державний та місцевий бюджети підкреслив Артур Свіжак.

Довідково: Спрощена система оподаткування значно легша з точки зору ведення бухгалтерського обліку, хоча має низку обмежень, але добре підходить для ведення малого та середнього бізнесу, що і забезпечує її популярність. Державна податкова інспекція у Київському районі повідомляє, що з 1 січня 2015 року набрали чинності норми Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

Згідно пункту 294.1 статті 294 Податкового кодексу України звітним періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік.

При цьому, звітним періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал.

Звітний період починається з першого числа першого місяця податкового періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового періоду.

Попередній податковий рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників - період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Податковий  період для сільськогосподарських товаровиробників, що ліквідуються, - період з початку року до їх фактичного припинення.

ПДВ


- нова податкова накладна: нюанси заповнення

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Одеси інформує платників податків, що починаючи з 01.01.2015 року, при постачанні товарів/послуг на митній території України податкова накладна складається за формою та в порядку, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 року № 957, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.10.2014 року за №1235/26012.

Порядком № 957 передбачено, що з 01.01.2015 року податкова накладна та додатки до неї складатимуться і надаватимуться виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Для розпізнавання електронною системою ідентичності зазначених платниками податків показників, вказаних у графі 5 податкової накладної, додатка до податкової накладної та розрахунку коригування, передбачено зазначення коду одиниці виміру об’єкта операції відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку, затвердженого наказом Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 09.01.1997 року № 8 (КСПОВО).

Згідно із п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу України для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Таким чином, у разі якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються у первинних документах, регістрах бухгалтерського обліку, то у графах 5.1 та 5.2 податкової накладної зазначаються одиниці виміру (умовне позначення і код) згідно з КСПОВО.

У разі якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається «послуга», а графа 5.2 не заповнюється.

У разі складення податкової накладної на повне постачання послуги або на суму коштів, що надійшла на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

У разі складення податкової накладної на часткове постачання послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у разі постачання частини послуги, яка відповідає половині обсягу, вказаного у договорі, або у разі отримання суми попередньої оплати у розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказується число «0,5».

У графі 7 податкової накладної зазначається ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

Разом з тим, новим алгоритмом ведення податкового обліку передбачено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну в електронній формі, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Виняток складають платники податку, які постачають електричну енергію – вони повинні складати податкові накладні щодекадно на суму коштів, що надійшли в рахунок оплати за таку електричну енергію на їх поточні рахунки протягом відповідної декади. В подальшому, такі платники податку в останній день місяця складають податкові накладні/розрахунки коригування за результатами остаточного розрахунку зі споживачами електричної енергії з урахуванням поставленої електричної енергії та отриманих коштів протягом такого місяця.

Будьте уважні! Пунктом 11 підрозділу 2 розділу ХХ Податкового кодексу України передбачено, що з 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній /розрахунку коригування.

- змінено порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних

Кабінет Міністрів України постановою від 30.01.2015 № 20 вніс зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, якими, зокрема, передбачено, що реєстрації підлягають податкові накладні та/або розрахунки коригування (у тому числі ті, що не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг) та залишаються у їх постачальника (продавця); складені під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України; складені в межах виконання угод про розподіл продукції; складені за операціями з постачання товарів (послуг), які звільнені від оподаткування) незалежно від суми ПДВ, зазначеної в одній податковій накладній та/або розрахунку коригування.

Розрахунок коригування, складений постачальником (продавцем) товарів (послуг) до податкової накладної, яка видана їх отримувачу (покупцю) - платникові податку, підлягає реєстрації:

- постачальником (продавцем), якщо передбачається збільшення суми компенсації вартості товарів (послуг) на користь такого постачальника (продавця) або коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суми компенсації;

- отримувачем (покупцем), якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) на користь їх постачальника (продавця).

Розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), підлягають реєстрації таким платником податку.

Розрахунок коригування до податкової накладної, складеної до 1 лютого 2015 р. та відомості якої не підлягали внесенню до Реєстру у зв'язку з недосягненням суми, визначеної п. 11 підрозд. 2 розд. XX "Перехідні положення" Податкового кодексу, підлягає реєстрації після реєстрації такої накладної.

Для цього постачальник (продавець) товарів (послуг) повинен протягом доби зареєструвати податкову накладну (незалежно від дати її складення з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 Кодексу) та розрахунок коригування до неї.

Постанова набрала чинності 1 лютого 2015 року.

За словами начальника ДПІ у Київському районі м. Одеси Артура Свіжака основним джерелом формування доходної частини Державного бюджету є податок на додану вартість.

Платниками Київського району м. Одеси за січень 2015 року сплачено 10,7 млн. грн. цього податку, що становить 63,5 відсотків загальних надходжень до Державного бюджету від суб’єктів господарювання, які перебувають на обліку у ДПІ Київського району м. Одеси. Минулорічний показник аналогічного періоду перевищено на 2,9 млн. грн., темп росту становить 137,2 %.

Станом на 01.02.2015 року на обліку в податковій інспекції перебуває 1151 платників податку на додану вартість, які стовідсотково звітують в електронному вигляді, з них - 1036 юридичні особи, 115 – фізичні особи, - зазначив Артур Свіжак.

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Одеси звертає увагу, що з 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі ті, які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, що звільнені від оподаткування) незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній/розрахунку коригування.

Такі зміни передбачені Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи». Звертаю Вашу увагу, що податкова накладна та додатки до неї складаються та надаються отримувачу (покупцю) тільки в електронній формі.

- нові форми звітності ПДВ

Міністерством фінансів України видано наказ від 23.01.2015 № 13 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 30 січня 2015 року за №102/26547 (далі – наказ №13), яким внесено зміни, зокрема, до форми податкової декларації з податку на додану вартість, уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23 вересня 2014 року № 966, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 14 жовтня 2014 року за №1267/2604 (далі – наказ № 966).

Наказ № 13 набрав чинності з дня офіційного опублікування – з 30 січня 2015 року (опубліковано в Офіційному віснику України, 2015, № 6).

Враховуючи зазначене, з 01 березня 2015 року, починаючи за звітні періоди лютий 2015 року та І квартал 2015 року, податкові декларації з ПДВ та уточнюючі розрахунки податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, подаватимуться за формами у редакції наказу №13.

Звітність з ПДВ за звітні (податкові) періоди ІV квартал 2014 року та січень 2015 року, повинна подаватись за формами, затвердженими наказом № 966 (без урахування змін, внесених наказом №13).

АКЦИЗНИЙ ПОДАТОК

- Введення акцизного податку 5% від доходу з ПДВ замість збору за виноградарство, садівництво та хмелярніцтво, податок необхідно платити вже з 01.01.2015г., Перший термін подачі декларації - 20.01.2015г.

З 1 січня 2015 року запроваджено акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти, скраплений газ та інше паливо) та одночасно скасовано збір на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

Платниками акцизного податку є суб’єкти роздрібної торгівлі, які реалізують безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, у тому числі у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання громадського харчування: пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну, а також нафтопродукти, насамперед бензин та дизельне пальне, паливо моторне альтернативне, біодизель, скраплений газ тощо.

Додатково інформуємо, що базою оподаткування акцизом – є вартість (з податком на додану вартість) реалізованих через роздрібну торгівельну мережу підакцизних товарів.

Крім того, реєстрація платників акцизного податку здійснюється контролюючими органами автоматично, при поданні ними декларації з акцизного податку до органу ДФС, який обслуговує адміністративно-територіальні одиниці, на яких розташовано пункти продажу підакцизних товарів.

Досить важливим є й той аспект, що акцизний податок за ставкою 5 відсотків сплачується, починаючи з 1 січня 2015 року.

Декларації з акцизного податку в обов‘язковому порядку подаються до контролюючого органу і кількість таких декларацій за звітний період має відповідати кількості адміністративно - територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

Перше подання декларації за січень 2015 року здійснюється платниками акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів не пізніше 20 лютого 2015 року.

Суми податку перераховуються протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання такої декларації.

Податок сплачується до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів.

НАЙМАНІ ПРАЦІВНИКИ

- Значні зміни з 01.01.2015г. в трудовому законодавстві при прийомі на роботу співробітників, зокрема, пронеобхідності повідомляти про це ГФС (ДФС, державну фіскальну службу, раніше - податкову); відміна реєстрації трудового договору в Центрі зайнятості

- Штраф за неоформленого працівника, за оформленого на частину ставки, якщо фактично він працює повний робочий день, і за інші порушення - 36 540 грн.!

- Змінені адмінштрафи за порушення трудового законодавства і тепер вони становлять від 8500 грн. до 34000 грн.

У трудовому законодавстві новації: працівник може отримати допуск до роботи лише після укладання трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця. При цьому роботодавець повинен повідомити органи ДФС (податкову інспекцію) про прийняття громадянина на роботу.

Ці нововведення передбачено Законом України від 28 грудня 2014 року № 77 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», які внесені до Кодексу законів про працю, та набрали чинності з 1 січня 2015 року.

Водночас цей Закон виключає норму, згідно з якою трудовий договір між найманим працівником і фізособою-працедавцем потрібно було реєструвати у державній службі зайнятості.

Варто відмітити, що статтею 265 КЗпП запроваджені нові штрафи за порушення трудового законодавства, які є фінансовими санкціями і накладаються незалежно від адмінштрафів. Зокрема, у разі допуску працівника до роботи без оформлення трудового контракту, оформлення робітника на неповний робочий час, у разі якщо він фактично працює повний робочий час, або якщо виплати здійснюються без нарахування й сплати внеску та податку, на працедавця накладається штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення (на сьогодні – 36 540 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

При порушенні встановлених строків виплати зарплати чи інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, або виплата їх не в повному обсязі, карається фінансовою санкцією у розмірі 3 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення (3 654 грн). У разі, якщо роботодавець не дотримується мінімальних державних гарантій в оплаті праці, зазначене порушення обкладається штрафом у розмірі 10 мінімальних зарплат (12 180 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. Всі інші порушення щодо вимог трудового законодавства призводять до штрафних санкцій у розмірі однієї мінімальної зарплати (1 218 грн).

Разом з тим, звертаємо увагу на зміни внесені до Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП). Так, в новій редакції викладена стаття 41 КУпАП, в якій прописана відповідальність посадових осіб (юридичних та фізичних-підприємців), які використовують найману працю.

У разі порушення норм трудового законодавства, зазначені особи караються штрафом від 500 до 1000 н.м.д.г. (від 8 500 до 17 000 грн). Кожне повторне порушення протягом року – 1 000-2 000 н.м.д.г. (від 17 000 до 34 000 грн).

АДМІНІСТРУВАННЯ ПОДАТКІВ

 

- черговість зарахування платежів: борг, штраф, пеня

Відповідно до п. 87.9 ст. 87 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) при наявності у платника податків податкового боргу контролюючі органи зобов’язані зарахувати кошти, що сплачує платник податків, в рахунок погашення податкового боргу згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків. У такому ж порядку відбувається зарахування коштів, що надійдуть у рахунок погашення податкового боргу платника податків відповідно до ст. 95 ПКУ або за рішенням суду у випадках, передбачених законом.

Спрямування коштів платником податків на погашення грошового зобов’язання перед погашенням податкового боргу забороняється, крім випадків спрямування цих коштів на виплату заробітної плати та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно з п. 131.2 ст. 131 ПКУ при погашенні суми податкового боргу (його частини) кошти, що сплачує такий платник податків, насамперед зараховуються в рахунок податкового зобов’язання. При повному погашенні суми податкового боргу кошти, що сплачує такий платник податків, зараховуються у рахунок погашення штрафів, і лише в останню чергу зараховуються в рахунок пені.

Якщо платник податків не виконує встановленої цим пунктом черговості платежів або не визначає її у платіжному документі (чи визначає з порушенням зазначеного порядку), контролюючий орган самостійно здійснює розподіл цієї суми у порядку, визначеному п. 131.2 ст. 131 ПКУ.

Інформаційно – комунікаційний сектор ДПІ у Київському районі

м. Одеси Головного управління Міндоходів в Одеській області

 

 

Обновлено 14.02.2015 14:52
 

Newsflash

БЕСПЛАТНЫЙ СЕМИНАР 13 июля "ГЛАВНЫЙ БУХГАЛТЕР И БЕЗОПАСНОСТЬ БИЗНЕСА"

Завершаем  первое полугодие  2016 года уверенно.

Семинар-практикум 13 июля в г. Одесса!

ПРИГЛАШАЕМ

бухгалтеров и руководителей предприятий

принять участие в бесплатном семинаре-практикуме

Главный бухгалтер и безопасность бизнеса

Вопросы к рассмотрению:

 

п»їп»їп»ї