Ошибка
  • XML Parsing Error at 1:88. Error 9: Invalid character

Податок на прибуток, які зміни в ПКУ з 01.01.2016 року? Оновлено Порядок розгляду скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ.Продаж автомобіля: як розрахувати податок з доходів. Штрафи за втрату КОРО.

14.03.2016 15:39 Карина
Печать PDF

Податок на прибуток, які зміни в ПКУ з 01.01.2016 року?

- авансові внески з податку на прибуток, розраховані у податковій декларації за 2014 рік, не сплачуються з 1 січня 2016 року

- базовим звітним періодом стає квартал (платники, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за попередній річний звітний (податковий) період, перевищує 20 млн. гривень). Податкова звітність розраховується наростаючим підсумком

- Річний звітний період встановлюється для:

а) новостворених протягом звітного (податкового) року платників податку;

б) виробників сільськогосподарської продукції (за їх бажанням);

в) платників податку, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за попередній річний звітний (податковий) період, не  перевищує 20 млн. гривень.

 

 

 

- платники податку, в яких звітним періодом є рік, подаватимуть декларацію протягом 60 календарних днів після закінчення звітного року.

- авансові внески з податку на прибуток у січні-жовтні 2016 року скасовано, але  у  листопаді-грудні 2016 році передбачена його сплата у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року для платників, у яких річний дохід за 2015 рік перевищує 20 млн. гривень.

 

Чи передбачено законодавством зменшення податку на прибуток на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно?

Пунктом 137.6 статті 137 Податкового Кодексу України визначено: якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку, або сума податку на прибуток менша за суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований у зменшення податку на прибуток поточного періоду, не переноситься на зменшення податку на прибуток наступних податкових (звітних) періодів.

 

 

Увага, для платників податків - «гаряча лінія» !


16.03.2016 року з 15:00 до 16:00 години буде проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з  начальником відділу адміністрування єдиного внеску ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області Турбіною І.В. О.М. на тему: «Адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».


Декларувати доходи модно та престижно


Для видатного телеведучого, шоумена і гумориста Олега Філімонова стало доброю традицією щорічно відвідувати державну податкову інспекцію у Київському районі м. Одеси для того, щоб у черговий раз підтримати органи Державної фіскальної служби України у залученні громадян до Всеукраїнської кампанії декларування, котра розпочалася 1 січня і триватиме до 1 травня 2014 року. Сам Олег Миколайович вже протягом 16 років сумлінно звітує про свої доходи.

У розмові з провідними фахівцями Олег Філімонов наголосив, що звітувати про свої доходи та своєчасно сплачувати податки – це конституційний обов’язок кожного громадянина, який хоче і прагне жити у заможній країні, де належним чином фінансуються медичні установи, освітні заклади, будуються дороги, виділяється достатня кількість коштів на оздоровлення наших дітей і пенсійне забезпечення батьків. Адже, від того наскільки сумлінно ми будемо ставитись до нашої країни, повністю залежить забезпечення соціальної сфери держави, її майбутнє.

Олег Філімонов був приємно вражений високим рівнем обслуговування в центрі обслуговування платників податків і радить звертатися за допомогою без вагань.

Так само, відомий одесит дуже задоволений можливістю звітувати з будь-якого куточку світу, де є мережа Інтернет. Він підкреслив важливість таких електронних сервісів у сучасному комп’ютеризованому світі.

Оскільки Україна знаходиться на впевненому шляху добровільного декларування доходів громадян - це є запорукою добробуту в майбутньому.

Отже, декларувати свої доходи модно та престижно!

 


Ліцензії на право роздрібної торгівлі підакцизними товарами

можна отримати в кожній податковій інспекції

 


ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області повідомляє, що ліцензії на право роздрібної торгівлі підакцизною групою товарів можна отримати як у Центрах обслуговування платників при державних податкових інспекціях, так й у Головному управлінні ДФС в Одеській області.

Для отримання  ліцензії, підприємці мають надати такі документи:

· заяву;

· копію платіжного доручення з відміткою банку про сплату.

Ліцензії або рішення про відмову у видачі їх заявнику видається  не пізніше  10 календарних днів від дня отримання документів.

Нюанси плати за видачу ліцензій.

Так, плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить 8 000 гривень у місті, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, – 500 гривень.

Щодо плати за ліцензію на роздрібну торгівлю тютюновими виробами: на кожне місце торгівлі –

2 000 гривень, а на території сіл і селищ, за  винятком тих, що знаходяться у межах території міст, – 250 гривень.

Ліцензія видається терміном на один рік, плата справляється щоквартально рівними частами.

 


Актуально для громадян, які зобов’язані декларувати доходи –

ставки податку на доходи фізичних осіб

 


ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області нагадує, що кампанія декларування доходів громадян, яка розпочалася з початку 2016 року, триває до 1 травня 2016 року.

Звертаємо увагу, що до доходів, отриманих фізичними особами – платниками податків у 2015 році, застосовуються наступні ставки податку на доходи фізичних осіб:

- 15% відсотків бази оподаткування – щодо доходів (крім випадків, визначених у пунктах 167.2 – 167.6 статті 167 Податкового кодексу України (далі – Кодекс)), які не перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного 2015 року (пункт 167.1 статті 167 Кодексу);

- 20% відсотків, – якщо база оподаткування у календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, – до суми такого перевищення.  (пункт 167.1 статті 167 Кодексу);

- подвійна ставка податку (30%) – до доходів, нарахованих як виграш чи приз (крім виграшів, призів у лотерею, грошові виграші у спортивних змаганнях) на користь резидентів або нерезидентів (пункт 167.3 статті 167 Кодексу);

- 20% – для пасивних доходів, у тому числі нарахованих у вигляді дивідендів за акціями та/або інвестиційними сертифікатами, що виплачуються інститутами спільного інвестування (крім зазначених у підпункті 167.5.2 пункту 167.5 статті 167 Кодексу).

Перелік пасивних доходів визначено підпунктом 167.5.3 пункту 167.5 статті 167 Кодексу, до яких, зокрема, відноситься інвестиційний прибуток, включаючи прибуток від операцій з облігаціями внутрішніх державних позик, у тому числі від зміни курсу іноземної валюти;

- 5% та 0% бази оподаткування у випадках, прямо визначених розділом IV Кодексу, зокрема, при операціях з успадкування (дарування) та операціях з продажу (обміну) об’єктів нерухомого майна.

При декларуванні доходів за результатами 2015 року платникам податків слід враховувати, що розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01.01.2015, становить 1218 гривень.

 

 

Оновлено Порядок розгляду скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ

 


ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області інформує, що з 23 лютого п.р. набрав чинності Наказ Міністерства фінансів України від 09.12.2015р. № 1124 "Про затвердження Порядку розгляду контролюючими органами скарг на вимоги про сплату недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та на рішення про нарахування пені та накладення штрафу", який визначає процедуру подання скарг на вимоги фіскальних органів про сплату недоїмки зі сплати ЄСВ та порядок розгляду органами ДФС таких скарг.

Отже, у разі якщо платник вважає, що податкова інспекція неправильно визначила суму недоїмки або прийняла рішення про накладення штрафу та нарахування пені, що суперечить законодавству, він має право оскаржити таке рішення у відповідному головному управлінні ДФС в області.

Скарга складається в письмовій формі, у ній  має бути зазначено:

повне найменування юридичної особи, код за ЄДРПОУ,  прізвище, ім'я, по батькові посадової особи, яка подала скаргу; прізвище, ім'я, по батькові громадянина або фізичної особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта);

найменування контролюючого органу, яким видано вимогу або рішення про нарахування пені та накладення штрафу, що оскаржуються, дата і номер такої вимоги або рішення;

суть порушеного питання, прохання чи вимога;

інформація про оскарження вимоги або рішення про нарахування пені та накладення штрафу в суді.

Скарга підписується скаржником - фізичною особою або уповноваженою нею особою, а для інших скаржників - керівником або представником, уповноваженим відповідно до законодавства, та має бути скріплена печаткою скаржника (за наявності).

Про подання скарги скаржник зобов'язаний одночасно повідомити територіальний контролюючий орган, вимога або рішення якого оскаржуються.

 

Оподаткування пенсій у 2016 році

 


Підпунктом 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України з внесеними змінами та доповненнями (далі – Кодекс) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу плат- ника податку включаються, зокрема, суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримуваних платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, – у частині такого перевищення, а також пенсій з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 15% бази оподаткування щодо перевищення суми пенсії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), щомісячного довічного грошового утримання, визначеної у підпунктом 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Кодексу, які отримуються платником податку з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом (пункт 167.4 статті 167 Кодексу).

Нагадуємо, що з 1 січня 2016 року відповідно до статті 8 Закону України від 25.12.2015 №928-VІІІ «Про державний бюджет на 2016 рік» розмір мінімальної заробітної плати для працездатних осіб становить 1 378 грн. на місяць.

Таким чином, починаючи з 1 січня 2016 року, податкові агенти при виплаті пенсій у розмірі, що перевищує 4 134 грн. (1 378 грн. х 3), зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб із загальної суми перевищення за ставкою 15%.

 


Декларування і сплата податку при отриманні доходів з-за кордону

 


Якщо громадянин України завдяки тимчасовій роботі за кордоном чи в інший спосіб отримує іноземні доходи, що підлягають оподаткуванню, то сума таких доходів включається до його загального річного оподатковуваного доходу. У такому випадку громадянин зобов’язаний подати річну податкову декларацію за наслідками звітного року та сплатити податок на доходи фізичних осіб, - інформують фахівці ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області.

Нагадаємо, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Сплачені суми зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні. Це можливо за умови, що таке зменшення передбачено міжнародними договорами, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Суму зменшення платник визначає за зазначеними підставами у річній податковій декларації. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платник зобов’язаний одержати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти цей податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні.

Сума податку з іноземного доходу платника податку-резидента, сплаченого за межами України, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податку відповідно до законодавства України.

 


Продаж автомобіля: як розрахувати податок з доходів

 


Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України (Кодекс).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда), не оподатковується.

Однак, у випадку, якщо фізична особа продає або обмінює протягом звітного (податкового) року два та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, сума доходу підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Разом з тим, Кодексом встановлено, що дохід від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується за ставкою 18%.

Дохід від продажу (обміну) легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку).

Відповідно положень Кодексу при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів відповідні договори посвідчуються нотаріусом за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи із зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни). Якщо при продажу (обміні) легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів проводиться їх оцінка відповідно до закону, нотаріус посвідчує відповідні договори за наявності документа про сплату до бюджету продавцем (сторонами договору міни) податку, обчисленого виходячи з такої оціночної вартості таких транспортних засобів, та документа про оцінку транспортних засобів.

Наголошуємо, що у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна фізична особа (продавець) є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб, відповідно самостійно визначає суму податку і сплачує його до бюджету через банківські установи за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Зауважуємо, що при нотаріальному посвідченні договорів продажу (обміну) майна, за якими був сплачений податок, обов’язок щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається. Зазначене передбачено пунктом 179.2 Кодексу.

 


Штрафи за втрату КОРО

 


Відповідно до пунктів 5, 6 ст. 3 Закону України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані у разі незастосування РРО у випадках, визначених даним Законом, проводити розрахунки з використанням книги обліку розрахункових операцій з додержанням встановленого порядку її ведення, забезпечувати зберігання використаних КОРО протягом трьох років після їх закінчення.

Пунктом 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 15.12.2004 р. № 637 встановлено, що у разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО.

За неоприбуткування, неповне та/або несвоєчасне оприбуткування у касах готівки до суб’єктів підприємницької діяльності застосовуються фінансові санкції у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Згідно з п. 44.1 ст. 44 Податкового кодексу платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Пунктом 121.1 ст. 121 Податкового кодексу встановлено, що незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених ст. 44 Податкового кодексу строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених Податковим кодексом, тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 510 грн. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладання штрафу в розмірі 1020 грн.

 


Як проводити розрахунки на АЗС у разі виходу з ладу РРО

 


Згідно із ст. 5 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами і доповненнями на період виходу з ладу реєстратора розрахункових операцій та здійснення його ремонту або у разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів), відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій.

Після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки, а також у відповідності до контрольної стрічки (у випадку обнулення оперативної пам’яті) – за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою ПДВ, після чого слід виконати Z-звіт.

Згідно з п. 4 Технічних вимог до спеціалізованих електронних контрольно-касових апаратів для автозаправних станцій, до складу спеціалізованого реєстратора для АЗС повинні входити такі функціональні блоки як, зокрема, програмно-технічні засоби управління паливно-роздавальними колонками та фіскальний блок.

Фіскальний блок, механізм друкування чеків, контрольної стрічки та звітів, а також програмно-технічні засоби управління електронними паливно-роздавальні колонки  повинні розміщуватися в єдиному корпусі.

Пунктом 21 Вимог передбачено, що відпускання пального повинно блокуватися: всіма паливно-роздавальними колонками у разі від’єднання механізму друкування чеків, контрольної стрічки та звітів або відсутності електроживлення ЕККА; окремим роздавальним краном паливно-роздавальної колонки - у разі відсутності зв’язку ЕККА з ПРК, при нероздрукуванні чека за останнім замовленням на відпускання пального через цю паливно-роздавальну колонку, а також у разі ненадходження до оперативної пам’яті фіскального блока інформації про обсяг відпущеного пального або її надходження із дискретністю, що перевищує 1 літр.

Таким чином, норми Вимог передбачають керування відпусканням пального з паливно-роздавальної колонки одним спеціалізованим реєстратором розрахункових операцій для АЗС.

Таким чином, у разі виходу з ладу спеціалізованого реєстратора розрахункових операцій для АЗС проведення розрахункових операцій може здійснюватися лише з використанням належним чином зареєстрованого резервного реєстратора розрахункових операцій. При цьому, у разі відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється.

 


Зарахування ЄСВ у рахунок майбутніх платежів

 


ДПІ у Київському районі м. Одеси Головного управління ДФС в Одеській області повідомляє, що з 26.02.2016 р. набрав чинності наказ Мінфіну України від 16.01.2016 р. № 6, яким затверджено Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів.

Установлено, що у разі надмірної сплати сум ЄСВ на рахунок 3719 контролюючим органом здійснюється зарахування цих коштів у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком відповідно до встановленого розміру ЄСВ та у порядку календарної черговості виникнення зобов’язань платника з цього платежу.

Повернення коштів здійснюється на підставі відповідної заяви платника у випадках:

- Надмірної або помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок 3719;

- Помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок 3719; - Помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

- Помилкової сплати податкових зобов’язань з податків, зборів, штрафних фінансових санкцій та пені, передбачених Податковим кодексом, на рахунок 3719.

Визнано такими, що втратили чинність, накази Міндоходів України від 09.09.2013 р. №450 та від 14.01.2014 р. №12.

 

Обновлено 14.03.2016 15:53
 

Newsflash

Первомай — Праздник весны

Первомай Праздник весны, День международной солидарности трудящихся .

Этот праздник  берет свое начало в  Америке, в 19 веке. В этот день 1886 года в Чикаго американские рабочие вышли с протестами на улицы, требуя ввести восьмичасовый рабочий день. Забастовка  и   митинг переросли  в кровопролитные стычки с полицией.

В июле 1889 в память о погибших, Парижский конгресс ІІ Интернационала объявил 1 мая Днем солидарности рабочих всего мира.г.,

Однако Майские праздники имеют еще более древнюю историю.

 

п»їп»їп»ї