Ошибка
  • XML Parsing Error at 1:88. Error 9: Invalid character

Хочете сплачувати єдиний податок - подайте заяву не пізніше 15 червня 2016 року. З 1 липня 2016 року звітність платниками єдиного внеску подаватиметься за новими формами . Плануєте відпустку – заяву в податкову.

10.06.2016 10:11 Карина
Печать PDF

Скажіть будь ласка, чи необхідно отримувати ліцензію для реалізації тютюну у кальянах?

 

До тютюнових виробів відноситься - сигарети з фільтром або без фільтру, цигарки, сигари, сигарили, а також люльковий, нюхальний, смоктальний, жувальний тютюн, махорка та інші вироби з тютюну чи його  замінників для куріння, нюхання, смоктання чи жування для реалізації яких необхідне отримання ліцензії.


Куди необхідно подавати заяву для отримання ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями?


Заява на отримання ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами подається до Центрів обслуговування платників за місцем торгівлі суб’єкта господарювання або ГУ ДФС в Одеській області уповноваженою особою заявника або надсилається рекомендованим листом.


Увага, для платників податків - «гаряча лінія» !

15.06.2016 року з 15:00 до 16:00 години буде проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з  в.о. начальником управління податків і зборів з фізичних осіб ДПІ у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області Шведчиковою О.В. на тему: «Податкова знижка».

Хочете сплачувати єдиний податок - подайте заяву не пізніше 15 червня 2016 року

Відповідно до статті 291 Податкового кодексу України спрощена система оподаткування обліку та звітності - це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів.

Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої - третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 - 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

Так, суб’єкту господарювання, щоб стати платником єдиного податку  необхідно подати до контролюючого органу заяву, яка подається за вибором платника податків, в один з таких способів:

1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

4) державному реєстратору як додаток до реєстраційної картки, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця з урахуванням вимог п. 291.5 ст. 291 ПКУ.

Відповідно до пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, встановлених главою 1 „Спрощена система оподаткування, обліку та звітності” розділу XIV ПКУ.

Отож, щоб перейти на спрощену систему оподаткування з третього кварталу 2016 року необхідно подати заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік не пізніше 15 червня 2016 року.

До уваги громадян – власників земельних ділянок!

Державна податкова інспекція у Київському районі м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області нагадує громадянам – власникам земельних ділянок, що відповідно до норм Податкового Кодексу України  нарахування фізичним  особам сум земельного податку проводиться фіскальними органами, які видають платникові до 1 липня поточного року документ на сплату податку.

Сплачується земельний податок протягом 60 днів з дня вручення документу. У 2016 році граничний строк сплати зобов'язання, вказаного у квитанції - 29 серпня.

Податковим кодексом також визначено, що від сплати земельного податку звільняються: інваліди першої і другої групи; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України ”Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років.

Громадян, на яких не поширюється право на  пільгу та  мають у власності чи користуванні земельну ділянку, запрошуємо до 1 липня  поточного року відвідати Державну податкову інспекцію у Київському районі м. Одеси за адресою пр-т. Ак. Глушко, 17/2, вікно 14-15 та отримати податкове повідомлення-рішення по сплаті податку. За додатковою інформацією звертайтеся за телефоном: 783-61-79.

Ставки екологічного податку у 2016 році

Законом України від 24.12.15 р. №909-VIІI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» проіндексовано ставки екологічного податку, що діяли у 2015 році, за:

1) викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення (крім двоокису вуглецю), що затверджені п.243.1- 243.3 ст.243 Податкового кодексу України, на 26,71%, а за викиди двоокису вуглецю (п.243.4 ст.243 Кодексу) – на 26,92% (п. 59 розд. І Закону № 909);

2) скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти (п.245.1-245.2 ст.245 Кодексу) – на 26,72% (п.60 розд. І Закону №909);

3) розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах (п.246.1-246.2 ст.246 Кодексу) – на 25,81-26,81% (п.61 розд. І Закону №909);

4) утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені) (п.247.1 ст.247 Кодексу) – на 26,7% (п.62 розд. І Закону № 909);

5) тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк (п.248.1 ст. 248 Кодексу) – на 26,7% (п.63 розд. І Закону №909).

За податковими зобов’язаннями з екологічного податку, що виникли для виробників електроенергії на теплоелектроцентралях та ТЕС з 1 січня 2016 року ставки податку становлять 100% від ставок, передбачених статтями 243, 244, 245 і 246 цього Кодексу (абз. четвертий п. 2 підрозд.5 розд. XX Кодексу).

З 1 липня 2016 року звітність платниками єдиного внеску

подаватиметься за новими формами

Набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 11.04.2016 р. №441 «Про внесення змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Наказ №441), яким внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 (далі – Наказ №435).

Порядок нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску визначається Законом України від 8 липня 2010 року №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон), в частині адміністрування – Податковим кодексом України, та прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової та митної політики.

Відповідно до пункту 46.6 статті 46 Податкового кодексу України, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної податкової і митної політики, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є діючими форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Відтак звітність щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за травень 2016 року подається у червні 2016 року за формами звітності, затвердженими Наказом №435.

Звітність за новими формами, затвердженими Наказом №435 у редакції Наказу №441, подаватиметься платниками єдиного внеску, починаючи з 1 липня 2016 року.

Особливості відображення в податковому обліку з ПДВ викрадених основних засобів

Ліквідація основних виробничих або невиробничих засобів за самостійним рішенням платника податку для цілей оподаткування розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації (п.189.9 ст. 189 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

Норма цього пункту не поширюється на випадки, коли основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням внаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку, у тому числі в разі викрадення основних виробничих або невиробничих засобів, що підтверджується відповідно до законодавства або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення основних виробничих або невиробничих засобів у інший спосіб, внаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням.

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 ПКУ податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

-         придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг;

-     придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Курортний ПДВ: порядок оподаткування

В ДПІ Київського району м. Одеси ГУ ДФС в Одеській області роз’яснили правила та порядок оподаткування путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок.

У відомстві зазначили, якщо така путівка надається працівнику за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, то в податковому обліку підприємства-роботодавця операції з отримання такої путівки від Фонду та з її передачі працівнику не відображаються (незалежно від того, кому надається путівка - дорослому, дитині, інваліду чи дорослому із дитиною).

У разі, коли путівка для санаторно-курортного лікування співробітника підприємства та членів його сім'ї придбана за рахунок коштів підприємства-роботодавця, то при придбанні такої путівки підприємство-роботодавець матиме право на податковий кредит з ПДВ, а при постачанні путівки співробітнику має нарахувати податкове зобов'язання, виходячи з договірної вартості путівки (п.188.1 ст.188, п.198.3 ст.198 Податкового кодексу України, зі змінами та доповненнями).

Звертаємо увагу на те, що згідно пп.197.1.6 ст. 197 ПКУ підлягають звільненню від оподаткування ПДВ операції з постачання придбаних за рахунок коштів підприємства путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України для дітей (фізичних осіб віком до 18 років), інвалідів, дітей-інвалідів.

Які юридичні особи будуть платниками плати за землю


Відповідно до п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та постійні землекористувачі (п.п. 14.1.72 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Орендну плату за земельну ділянку державної і комунальної власності сплачує орендар земельної ділянки (п.п.14.1.136 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

Плату за землю сплачують власники землі та землекористувачі з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).

При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку (п. 287.6 ст. 287 ПКУ).

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8 п. 287 ПКУ).

З урахуванням зазначеного платниками земельного податку є суб’єкти господарювання - власники земельних ділянок та постійні землекористувачі, які відповідно до чинного законодавства набули права власності та/або постійного користування земельною ділянкою.

У разі набуття права власності на будівлю, споруду (її частину) земельний податок за площі під таким майном, сплачує власник нерухомості з дати державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

За земельну ділянку, на якій розташований багатоквартирний житловий будинок, частина якого перебуває у власності суб’єкта господарювання, земельний податок сплачує особа, яка набула право власності або користування такою земельною ділянкою.

Платниками орендної плати за землі державної та комунальної власності є суб’єкти господарювання, що уклали з відповідним органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою) або органом виконавчої влади договір оренди земельної ділянки.

Право на бюджетне відшкодування ПДВ при реорганізації

Відповідно до п. 183.17 ст. 183 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) особа, утворена в результаті реорганізації платника податку (крім особи, утвореної шляхом перетворення), реєструється платником податку як інша новоутворена особа в порядку, визначеному ПКУ, у тому числі, коли до такої особи перейшли обов’язки із сплати податку у зв’язку з розподілом податкових зобов’язань чи податкового боргу.

Відповідно до п.п. «б» п. 184.1 ст. 184 ПКУ реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається зокрема, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, прийняла рішення про припинення та затвердила ліквідаційний баланс, передавальний акт або розподільчий баланс відповідно до законодавства за умови сплати суми податкових зобов’язань із податку у випадках, визначених розділом V ПКУ.

Підпунктом 184.2 ст. 184 ПКУ визначено, що анулювання реєстрації на підставі, визначеній у п.п. «а» п. 184.1 ст. 184 ПКУ, здійснюється за заявою платника податку, а на підставах, визначених у підпунктах «б»-«з» п. 184.1 ст. 184 ПКУ, може здійснюватися за заявою платника податку або за самостійним рішенням відповідного контролюючого органу.

Якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов’язаний визначити податкові зобов’язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів, крім випадків анулювання реєстрації як платника податку внаслідок реорганізації платника податку шляхом приєднання, злиття, перетворення, поділу та виділення відповідно до закону (п. 184.7 ст. 184 ПКУ).

Враховуючи те, що при реорганізації (злитті, приєднанні, поділі, виділенні) платника податку відбувається анулювання реєстрації такого платника ПДВ та відповідно здійснюється реєстрація платником ПДВ іншої новоутвореної особи, то платник податку при анулюванні реєстрації платника ПДВ у зв’язку з реорганізацією (злиттям, приєднанням, поділом, виділенням) має право на отримання бюджетного відшкодування, виключно за результатами останнього податкового періоду.

При цьому новоутворена особа не має права на отримання бюджетного відшкодування ПДВ за податковим кредитом, сформованим підприємством – попередником.

Оподаткування доходу від продажу земельної ділянки,

що перебувала у власності менше трьох років

Дохід, отриманий платником податку — фізособою-резидентом від продажу присадибної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, встановленої ст. 121 Земельного кодексу, яка перебуває у її власності менше 3 років, оподатковується ПДФО за ставкою 5%.

Проте до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника не включається, зокрема, сума доходу, отриманого таким платником унаслідок відчуження земельних ділянок сільгосппризначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.

Роз’яснення з даного питання надає ДФС України  в листі від 18.05.2016 р. №5098/К/99-95-42-02-14.

Якщо земельний пай віддали в оренду

ДПІ У Київському районі м. Одеси нагадує про правила оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором доходу, отриманого фізичною особою від надання в оренду земельного паю юридичній особі.

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України. Відповідно до положень  розділу IV Податкового кодексу, до загального оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в  оренду, який оподатковуються податковим агентом під час нарахування (виплати) за ставкою 18 відсотків. Також вказаний дохід є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5 відсотків об'єкта оподаткування. Об'єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.

Отож, юридична особа (орендар) при нарахуванні (виплаті) фізичній особі (орендодавцю) доходу у вигляді орендної плати за земельний пай повинна утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотка.

Якщо договором оренди передбачено проведення розрахунків за земельний пай у негрошовій формі, наприклад, зерном або цукром у кількісному вимірі, то під час нарахування таких доходів у негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою К = 100 : (100 - Сп), де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.До наведеної формули застосовується діюча у 2016 році ставка податку 18 відсотків (для ставки податку 18 відсотків - коефіцієнт 1,21951).Враховуючи, що вказаний коефіцієнт застосовується для визначення бази оподаткування, тому у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі, суми нарахованого доходу у графах 3а "Сума нарахованого доходу" та 3 "Сума виплаченого доходу" податкового розрахунку за ф.1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнта.

Плануєте відпустку – заяву в податкову

ДПІ У Київському районі м. Одеси нагадує платникам єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб про те, що згідно з положеннями пункту 295.5 статті 295 Податкового кодексу України вони звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Поінформувати податкову про період відпустки шляхом подання заяви у довільній формі в ДПІ за місцем обліку слід до її початку, аби не проводилося нарахування авансових внесків єдиного податку за відпускний період. До речі, законодавство не передбачає звільнення від сплати єдиного соціального внеску на час відпустки підприємців, отож , сплата ЄСВ за «відпускний» період проводиться у звичайному режимі.

 

Обновлено 10.06.2016 10:23
 

Newsflash

БЕСПЛАТНЫЙ СЕМИНАР 13 июля "ГЛАВНЫЙ БУХГАЛТЕР И БЕЗОПАСНОСТЬ БИЗНЕСА"

Завершаем  первое полугодие  2016 года уверенно.

Семинар-практикум 13 июля в г. Одесса!

ПРИГЛАШАЕМ

бухгалтеров и руководителей предприятий

принять участие в бесплатном семинаре-практикуме

Главный бухгалтер и безопасность бизнеса

Вопросы к рассмотрению:

 

п»їп»їп»ї